Prosus

Een technologie investeringsmaatschappij met een zeer succesvol trackrecord dat nu met een hoge korting te koop is.

Het ZuidAfrikaanse mediabedrijf Naspers heeft in 2001 een belang van 46,5% in Tencent gekocht voor $32 miljoen USD. Dat belang hebben ze 20 jaar lang vastgehouden en is één van de beste beleggingen ooit. Tencent is nu het op 10 na grootste bedrijf ter wereld met een marktwaarde van $548 miljard USD. De belegging in Tencent is zo extreem succesvol geweest dat het voor een aantal bijverschijnselen heeft gezorgd. Zo is het aandeel Naspers al jarenlang voor minder dan het belang in Tencent op de beurs te koop. Verklaring hiervoor zou zijn dat het voor Naspers onmogelijk zou zijn om het belang te verkopen, omdat dan het aandeel Tencent zou dalen. Afgelopen april verkocht Prosus echter 2% van Tencent in de grootste blocktrade uit de geschiedenis met een korting van maar 5,5% op de laatste koers.

Het aandeel Naspers is beursgenoteerd in ZuidAfrika, een markt die niet voor alle beleggers toegankelijk is. De onderwaardering in het aandeel Naspers was de reden om het aandeel Prosus in Amsterdam aan Euronext te noteren. Prosus bestaat uit de internationale investeringen van Naspers, en daarmee ook het belang in Tencent. Op de investor relations website van Prosus staat een transparant overzicht van alle belangen. Met een belegging in Prosus koop je letterlijk een euro voor 50 cent. Daarnaast bestaan de beleggingen allemaal uit technologie bedrijven met veelal netwerk effecten die waarschijnlijk de komende jaren zullen blijven groeien. Groeiende tech bedrijven kopen met een grote korting komt niet vaak voor. Om de free float in het aandeel Prosus te vergroten hebben ze een aandelenruil gedaan met Naspers, hierdoor zal de weging van Prosus in indices stijgen en zullen komend jaar passieve beleggers het aandeel kopen.

Prosus heeft nu een belang van 28,9% in Tencent. Tencent heeft naast de eigen business ook belangen in andere (Aziatische) beursgenoteerde techbedrijven van zo’n 166 miljard euro verdeeld over honderden beleggingen. Die belangen van Tencent zijn voor Prosus al bijna 50 miljard euro waard. Prosus is nu zo’n 150 miljard euro waard. Het management van Prosus is zich bewust van de onderwaardering van het aandeel en zijn begonnen met het inkopen van aandelen. Het Foreward Value+ Fund heeft een positie in Prosus en verwacht dat het aandeel binnen 5 jaar verdubbeld zal zijn.