PROCES2022-09-15T15:14:53+00:00

Proces

Bij Value Investing wordt er gezocht naar aandelen die significant ondergewaardeerd zijn op basis van fundamentele waarden.

De aandelen van het Fonds zijn gemiddeld 50% goedkoper dan de waardering van de gehele markt en/of hun sectorgenoten. Een positie wordt met een tijdshorizon van 5 jaar aangehouden. Het vinden van ondergewaardeerde aandelen wordt op een structurele manier gedaan. Zo worden aandelen vergeleken met hun sector genoten en met de relevante industrie group, zoals GICS deze hanteert. Er is altijd wel een sector/land/aandeel waar het economisch tegenzit. Doordat aandelen op korte termijn door vraag en aanbod worden geprijsd, spelen menselijke emoties een grote rol. Hierdoor worden tijdelijke tegenslagen naar de lange termijn geprojecteerd, terwijl dit vaak mooie momenten zijn om te investeren in fundamenteel mooie bedrijven.

Voor de selectie van portfolio bedrijven zijn we als fondsmanager eigenlijk altijd op zoek naar ‘slecht nieuws’. De markt overdrijft op korte termijn het slechte nieuws waardoor er kansen ontstaan voor diegene die een goede en objectieve analyse van de situatie kunnen maken.

Screening

Binnen sectoren waarin we onderwogen zijn zoeken naar nieuwe aandelen die de portefeuille versterken.

De belangrijkste ratios de we gebruiken hierbij zijn:

• EV / EBIT Dit is de prijs van het bedrijf inclusief cash, schulden en verplichtingen gedeeld op de geschoonde winsten. Deze ratio moet absoluut zo laag mogelijk zijn en op 50% van de sector en/of van de index zijn.

• Equity / Assets Het eigen vermogen tov de totale active zo hoog mogelijk want dat verlaagd het risico van de belegging.

Deze ratios zijn het belangrijkste volgens dit boek, Quantitative Value van Tobias Carlisle, wat een goede reputatie heeft onder value investeerders.

In dit boek zijn talloze combinaties van ratios ge-back test op significantie en voorspellende waarde. De belangrijkste conclusies die daaruit zijn gekomen zijn dat ratio’s waarin de winstgevendheid van het bedrijf gekoppeld worden aan het kapitaalsgebruik, dus de balans van het bedrijf, de sterkste voorspellende waarde hebben. Bedrijven die veel winst kunnen maken met weinig kapitaal zijn betere beleggingen dan bedrijven die weinig winst maken en veel kapitaal nodig hebben. De EV/EBIT ratio is een hele goede ratio om toekomstig rendement van een belegging in te schatten.

Wanneer het economisch tegenzit is het belangrijk dat je als aandeelhouder, dus als meest risicovolle positie binnen de capital stack van een bedrijf, genoeg buffer hebt om door een recessie of andere tegenvallende periode te kunnen komen. Hiervoor is de Equity/Assets ratio een simpele maar toch krachtige ratio, waarin meer eigen vermogen beter is dan minder. Hierbij moet altijd wel gelet worden op de korte termijn cash vereiste van een bedrijf, vooral als er veel goodwill op de balans staat of andere intellectuele eigendommen.

Van deze 2 ratio’s kan je een score opstellen, om bedrijven binnen een sector met elkaar te kunnen vergelijken. De bedrijven met de beste scores worden vervolgens verder kwalitatief geanalyseerd.

Corporate Actions

Naast het kwantitatieve screening houden we Corporate Actions bij, aangezien dat een hele mooie plek is om ondergewaardeerde aandelen te vinden. Hedgefund legende Joel Greenblatt legt in het boek “You can be a Stock Market GENIUS” uit hoe hij 10 jaar lang gemiddeld 40% rendement per jaar heeft verdiend door te investeren in Corporate Actions, zoals Spinoffs en andere situaties waarin aandelen verkocht worden, zonder rekening te houden met de waardering. Ongeveer de helft van onze posities is afkomstig uit een Corporate Actions, of heeft een nog een catalyst of Corporate Action voor de boeg waardoor er waarde wordt gecreëerd.

Hieronder staan drie aandelenposities die afkomstig zijn uit Corporate Actions.