BLOG2023-08-17T14:45:00+00:00

Blog

Bij Value Investing wordt er gezocht naar aandelen die significant ondergewaardeerd zijn op basis van fundamentele waarden.

De aandelen van het Fonds zijn gemiddeld 50% goedkoper dan de waardering van de gehele markt en/of hun sectorgenoten. Een positie wordt met een tijdshorizon van 5 jaar aangehouden. Het vinden van ondergewaardeerde aandelen wordt op een structurele manier gedaan. Zo worden aandelen vergeleken met hun sector genoten en met de relevante industrie group. Er is altijd wel een sector/land/aandeel waar het economisch tegenzit. Doordat aandelen op korte termijn door vraag en aanbod worden geprijsd, spelen menselijke emoties een grote rol. Hierdoor worden tijdelijke tegenslagen naar de lange termijn geprojecteerd, terwijl dit juist vaak mooie momenten zijn om te investeren voor de lange termijn.

Voor de selectie van porfolio bedrijven zijn we als fondsmanager eigenlijk altijd op zoek naar ‘tegenvallend nieuws’. De markt overdrijft op korte termijn het slechte nieuws waardoor er kansen ontstaan voor diegene die een goede en objectieve analyse van de situatie maken.

Als fondsmanagers zijn we continu bezig om onze kennis over bedrijven en ondernemerschap te verbeteren om zo betere beleggingsbeslissingen te maken. Hieronder is een selectie te vinden van wat wij de moeite waard vonden om te lezen.

Hedgefund legende Joel Greenblatt legt in dit boek uit hoe hij 10 jaar lang gemiddeld 40% rendement per jaar heeft verdiend door te investeren in Corporate Actions, zoals Spinoffs en andere situaties waarin aandelen verkocht worden zonder te kijken naar de waardering.

https://www.bol.com/nl/nl/p/you-can-be-a-stock-market-genius/1001004000598981/
https://www.youtube.com/watch?v=UcMs8H5P6-4
https://www.youtube.com/watch?v=N_Z_VvH81og

Geweldig boek over het vinden van bedrijven met uitstekend management. De voorbeelden uit het boek zijn niet altijd bekend, maar de patronen zijn heel helder en goed te herkennen. Wordt warm aanbevolen door Warren Buffett.

https://www.bol.com/nl/nl/f/the-outsiders/9200000004162226/
https://www.youtube.com/watch?v=D6h5bvxnBKk

Klassieker over het investeren in aandelen. De checklist die Phil Fischer hierin publiceerde is tot op de dag van vandaag zeer nuttig en gebruiken we om bedrijven te analyseren.

https://www.bol.com/nl/nl/f/common-stocks-and-uncommon-profits/30147164/
https://www.youtube.com/watch?v=hyG6moy4LBA

100 Baggers van Christopher Mayer is een zeldzaam helder boek dat op kwantitatieve wijze de kenmerken opsomt van aandelen die in het verleden keer 100 zijn gegaan. Grofweg zijn er 2 belangrijke factoren, ten eerste een lage waardering die op termijn een hoge waardering wordt (multiple expansion) en ten tweede een sterke stijging van de omzet van het bedrijf.

https://www.amazon.nl/100-Baggers-Stocks-100-1/dp/1621291650
https://fifthperson.com/100-baggers-by-christopher-mayer/
https://www.woodlockhousefamilycapital.com/post/reflections-on-100-baggers

Als je wilt begrijpen hoe de VS binnen enkele jaren de grootste olie producent ter wereld is geworden dan is dit boek een erg leuke manier om daar achter te komen. Auteur Zuckerman schrijft vlot en met voldoende spanning en diepgang. En je krijgt de inside view van een heel hoop kansrijke beursgenoteerde aandelen.

https://www.bol.com/nl/nl/p/the-frackers
https://www.amazon.nl/Frackers-Outrageous-Inside-Energy-Revolution

Cable Cowboy vertelt het ondernemersverhaal van John Malone, the godfather van de cable industrie. Ondanks dat het boek uit 2002 komt staan er nog veel inzichten in voor de huidige telecom markt, met name de glasvezel industrie.

https://www.bol.com/nl/nl/f/cable-cowboy/30082129/
https://www.amazon.nl/Cable-Cowboy-Malone-Modern-Business
Discovery DISCK
Discovery DISCK Update

In Prime Movers of Globalization legt prof. Smil uit hoe de huidige globale vervoersstromen tot stand zijn gekomen. Na het lezen van dit boek begrijp je beter hoe het kan dat een vliegticket naar Rome vele malen goedkoper is dan met de auto naar Rome reizen. En verklaart hij het feit dat een container goedkoper vanuit China naar Nederland vervoert kan worden dan vanuit Berlijn. Dit naslagwerk haakt in op de belegging in Rolls-Royce.

https://www.bol.com/nl/p/prime-movers-of-globalization
https://www.amazon.com/Prime-Movers-Globalization-History-Turbines
Rolls Royce Analyse PDF

Geweldig leesbaar naslagwerk waarin prof. Siegel het sterke argument maakt voor aandelen. Vooral de hoofdstukken over hoe je de markt kan verslaan en over markt inefficiënties geven goede inzichten.

https://www.amazon.com/Stocks-Long-Run-Definitive-Investment
https://www.bol.com/nl/f/stocks-for-the-long-run

Het ongelooflijke ondernemers verhaal van Airbnb. Hoe 3 studenten de hotel en reiswereld hebben veranderd en een extreem winstgevend bedrijfsmodel hebben gecreëerd.

https://www.amazon.com/Airbnb-Story-Leigh-Gallagher/dp/1328745546
https://www.bol.com/nl/p/the-airbnb-story

Dit boek is eigenlijk het vervolg op “Good to Great”. Prof Collins begint met de harde data van succesvolle bedrijven en legt deze naast die van de concurrenten. De inzichten die hieruit vloeien zijn zeer de moeite waard.

https://www.amazon.com/Built-Last-Successful-Visionary-Essentials
https://www.bol.com/nl/p/built-to-last

Het verhaal van de oprichter van Wal-Mart, de grootste retailer ter wereld. Het boek staat vol met verrassende details en ondernemers inzichten. Ondanks dat je vantevoren weet hoe het afloopt is het boek nooit saai maar juist een geweldig verhaal over doorzettingsvermogen, risico en een “customer first”cultuur.

https://www.amazon.com/Walton-Made-America-Story
https://www.bol.com/nl/p/sam-walton

Erg inspirerend boek vol met originele ideeën over hoe we de welvaart in de wereld beter in kunnen zetten. Auteur Rutger Bregman beargumenteerd hierin overtuigend het basis inkomen voor iedereen, een veel kortere en productievere werkweek en open grenzen wereldwijd.

https://www.bol.com/nl/f/utopia-for-realists
https://www.rutgerbregman.com/books