Resultaten

In oktober 2023 was het netto resultaat van het Foreward Value+ Fund -4,5%, waarmee het resultaat voor 2023 op +5,8% uitkomt. Het resultaat van de Value portefeuille was -4,3%, van Trading was het -0,1% en de kosten waren 0,1%.
In onderstaande grafiek is het 2023 rendement van het Value+ Fund te zien (rechter-as), van de Benchmark (rechter-as) en de maandelijkse outperformance t.o.v. de Benchmark (linker-as).
Markt ontwikkelingen
Tijdens de laatste FED vergadering van 1 november is bekend gemaakt dat het verhogen van de rente in de VS nu hoogst waarschijnlijk ten einde is gekomen. De Amerikaanse tienjaars rente piekte net boven de 5% in oktober, maar is ondertussen gedaald naar 4,65%.
In Europa is de ECB al eerder, op 14 september, gestopt met het verhogen van de rente. In onderstaande grafiek is te zien dat dit in het verleden gemiddeld een zeer positieve periode is gebleken voor aandelen in de twaalf maanden daarna. Gezien de dalingen in de markten de afgelopen 3 maanden verwachten we een herstel voor aandelenmarkten naar het einde van het jaar en het begin van volgend jaar.
  • Alphabet daalde na het rapporteren van de kwartaal cijfers met 10%. De resultaten lieten een robuuste omzetgroei van 11% zien. De groei van de cloudomzet (+22%) bleef echter achter bij de groei van concurrent Microsoft (+29%). Aandelen Alphabet hebben een waardering van 21 keer de winst van 2024, en 19 keer de winst van 2024. Het bedrijf heeft een netto cash positie van $93,6 miljard.
  • Metrobank verandert de kapitaalstructuur, nadat ze vorige maand geen toestemming kregen om AIRB toe te passen. Hierdoor moet het businessplan aangepast worden, er zal minder op hypotheken worden gefocust, aangezien de concurrenten minder kapitaal hoeven aan te houden voor dezelfde leningen. Het plan is om een groot deel van de hypotheek portefeuille te verkopen en meer te focussen op andere soorten leningen. Het bedrijf verandert ook de kapitaalstructuur, er zullen aandelen uitgegeven worden aan de grootste aandeelhouder door middel van een rights issue en de obligaties zullen deels afgestempeld worden, hierna zal de bank een waardering hebben van 3 maal de winst afgaande op uitingen van het management.
  • Stellantis rapporteerde afgelopen kwartaal een omzet groei van 7%, met de verkoop van 11% meer auto’s tov 2022. De autosector is een sector met veel goedkope value aandelen, binnen deze sector heeft het aandeel Stellantis relatief goed gepresteerd, met een rendement dit jaar van +35%. Het aandeel betaald een dividend van 9% op deze koersen en het staat op een koers/winst verhouding van 3.
Wij selecteren aandelen in onze portefeuille waarvan we verwachten dat deze binnen 5 jaar met 100% zullen stijgen. De portefeuille van het Foreward Value+ Fund heeft nu een koers/winst verhouding van 5,9. Dit betekent dat bij een belegging van €100.000 er komend jaar proportioneel voor €11.704 winst gemaakt zal worden door de posities in de portefeuille, op basis van onze 75% Value allocatie. Dit is een rendement op het geïnvesteerd kapitaal van 16,9%.
Wilt u ook mee investeren in onze portefeuille, dan kunt u contact opnemen door middel van een reply op deze mail of door een afspraak te maken via 070-7370045.