Metrobank

Metrobank is een Britse bank, die in 2010 is gestart om te concurreren met de bestaande grote Britse banken.

Metrobank onderscheidt zich door een focus op de klanttevredenheid. Zo zijn de bankfilialen 363 dagen per jaar open, van vroeg tot laat. De filialen hebben meestal een a-locatie en zijn ruim en mooi opgezet. Daarnaast hebben ze een hele moderne infrastructuur, met de meest gebruiksvriendelijke app en website voor hun klanten. Zo kan je bij Metrobank binnen 10 minuten een rekening openen en gelijk je pinpas meekrijgen met je zelfgekozen pincode, ook als zakelijke klant.

Door deze strategie is Metrobank hard gegroeid, ze hebben nu 2,6 miljoen rekeninghouders. In 2019 heeft het vorige management leningen verkeerd gecategoriseerd qua risico volgens de toezichthouder. Dit management is grotendeels opgestapt, maar de bank moest verplicht herkapitaliseren, ze hebben toen GBP 375 miljoen opgehaald op een koers van GBp 500 per aandeel. Overigens heeft deze fout van management geen verlies veroorzaakt. De balans van Metrobank bestaat voornamelijk uit hypotheken aan particulieren en leningen met vastgoed als onderpand. De vastgoed leningen hebben gemiddeld een Loan-to-Value van 56%.

Het aandeel Metrobank is tegen een fikse korting te koop. De boekwaarde per aandeel Metrobank is zo’n 560 GBp. Dit terwijl de bank nog groeit en geen last heeft van slechte leningen. Hiermee is het aandeel Metrobank goedkoper dan de Zuid Europese banken waren tijdens de Eurocrisis, die handelde op het dieptepunt op zo’n 25% van de boekwaarde. Metrobank handelt nu op 15% van de boekwaarde.

Het is aan het huidige management om te laten zien dat het bedrijf winst kan maken met de huidige opzet en infrastructuur. Management heeft aangegeven maandelijks structureel winstgevend te worden in Q1 2023. Als ze een vergelijkbare winst behalen als de sector zal het aandeel een fors rendement opleveren. Het Foreward Value+ Fund heeft een positie in het aandeel Metrobank en verwacht dat de positie minimaal 100% rendement op zal leveren binnen 3 jaar.