Peyto Exploration & Development

Peyto (PEY CN) is een Canadees olie en gas bedrijf.

Het bedrijf boort voornamelijk dmv fracking naar aardgas. Het bedrijf heeft de laagste kostenstructuur van de sector, met een breakeven van $2 / Mcfe (Gasprijs is nu ~$6/Mcfe). Het management van Peyto is zich bewust van de klimaatcrisis en gelooft dat gas juist een grote rol in de oplossing kan vervullen. Aardgas is de schoonste vorm van fossiele energie en zal de komende 50 jaar een steeds grotere rol spelen in de energiemix wereldwijd.

Energie gerelateerde aandelen hebben de laatste 10 jaar slecht gepresteerd tov de rest van de aandelenmarkten. Hierdoor zijn de wegingen in de (passieve) aandelen indices tot record lage standen gedaald. Dit jaar lijkt de trend echter gedraaid te zijn. Ondanks de klimaatcrisis heeft de wereld behoefte aan steeds meer (schone) energie. Het is dan verstandig om die energie op te wekken uit bronnen die zo min mogelijk CO2 uitstoten, zoals aardgas.

Peyto heeft in haar 22 jaars bestaan $19,34 dividend per aandeel uitbetaald, het aandeel staat nu op ~$10. Het bedrijf is conservatief gefinancierd en heeft nu wat leningen uitstaan omdat de rente zo laag is. Als de gasprijs op dit niveau blijft verdient het bedrijf zo’n $2 a $3 per aandeel, op een koers van ~$10 geeft dit een zeer lage koers/winst verhouding. Onze positie in het aandeel is al meer dan 50% gestegen, wij verwachten echter nog meer rendement de komende jaren.

Energy stocks are now the smallest sector in the MSCI World index, w/a weighting of just 2.48%. That compares to Apple, w/a weighting of 4.46%. In other words, Apple by itself is almost twice as significant as the entire listed energy complex.” @MoneyWeek Oct 2020.

De MSCI world index heeft nu een Energy weging van 2,79%. Het Foreward Value+ Fund heeft een Energy weging van 10,3% en een positie in het aandeel Peyto, waarmee we minimal 100% rendement verwachten binnen 5 jaar.