C3.ai

Een Amerikaans bedrijf dat Artificial Intelligence (A.I.) oplossingen verkoopt.

Dit zijn complexe computer software producten die in de cloud worden geïmplementeerd. Ze werken samen met alle grote Cloud bedrijven, waaronder Microsoft, Amazon (AWS), en met name Google Cloud waar ze een gebundelde verkoopstrategie mee hebben. Het bedrijf is in 2009 opgericht door Tom Siebel. Deze topondernemer en miljardair heeft in 1993 Siebel Systems opgericht, die als eerste Customer Relationship Management (CRM) software op de markt bracht. Hij heeft dat bedrijf in 2005 aan Oracle verkocht voor $5,8 miljard. Door de opkomst van de cloud zag hij weer mogelijkheden voor een nieuwe strategie, waarin de hedendaagse cloud infrastructuur wordt gecombineerd met de slimme algoritmes van Artificial Intelligence om zo klanten beter te bedienen. De IPO van C3.ai was in december 2020. Het aandeel was toen erg populair en steeg de eerste dag met 174%. Daarna is het aandeel na een paar maanden stijging alleen maar gedaald. Dit terwijl de omzetten zijn blijven groeien.

Dit is de business case van C3.ai waarin CEO en oprichter Tom Siebel uitgebreid het bedrijf toelicht:

Hieronder een overzicht van de huidige klanten van C3.ai:

Klantenlijst C3.ai

Hun strategie om grote klanten aan zich te binden is een ‘land & expand model. Ze beginnen bij een nieuwe klant met een kleine (nietwinstgevende) opdracht om de technologie te bewijzen. Daarna komen er meer vragen vanuit de klant waar zij de technologische oplossingen voor hebben. De modellen van C3 maken per dag 1,5 miljard voorspellingen voor hun klanten. In 2022 heeft het bedrijf de overstap gemaakt van vaste contracten naar variabele contracten, waarin de klanten betalen voor de gebruikte hoeveelheid. Dit is in lijn met de andere cloud dienstverleners. Deze overstap zorgde voor 6 tot 8 kwartalen voor een lagere omzet, maar zal daarna in een hogere omzet resulteren.

Kwartaal omzetten C3.ai

De marktwaarde van C3 is op de huidige koers van $34 zo’n $3,8 miljard. Het bedrijf heeft geen schulden, op de balans hebben ze een cash positie van $800 miljoen ($7,50 per aandeel), grotendeels nog afkomstig van de IPO opbrengsten. Het bedrijf maakt nog verlies, maar op cashflow basis is het vrijwel breakeven. Alle cashflows worden in de groei van het bedrijf geherinvesteerd. Er is door het bedrijf al $1 miljard uitgegeven voor het ontwikkelen van de eigen software. Tom Siebel is met meer dan 20% de grootste aandeelhouder van C3. Het Foreward Value+ Fund heeft een positie in C3.ai en verwacht dat het aandeel binnen 4 jaar minimaal zal verdubbelen.

C3.ai is een groeiend technologie bedrijf met een lage waardering dat kunstmatige intelligentie in de cloud toepast om zo voorspellingen voor hun klanten te doen.

https://ir.c3.ai/overview/default.aspx
https://youtu.be/hTYkEuls7GQ
https://youtu.be/PE7tdBk3Jcw

C3.ai analyse