Rolls-Royce Holdings PLC (RR. LN)

Rolls-Royce Holdings PLC (RR) is een Brits industrieel conglomeraat dat gespecialiseerd is in Energie en Aandrijvings systemen.

Het onderdeel Civil Aerospace ontwikkelt, bouwt en verkoopt commerciële vliegtuig motoren inclusief het onderhoud ervan. RR behaald omzet uit Effective Flying Hours (EFH), afhankelijk van het aantal uur dat een vliegtuig in de lucht is, wordt RR betaald. Defence Aerospace (20% omzet) is het onderdeel dat voor de militiaire sector Energie en Aandrijvings systemen ontwikkelt. Power Systems (22% omzet) maakt, bouwt en verkoopt motoren voor grotere infrastructuur projecten. RR vormt samen met General Electric (GE) een oligopoly op het gebied van Civil Aerospace voor Widebody vliegtuigmotoren.

CEO Warren East (oud topman van ARM holdings, chipfabrikant voor smartphones) wil van RR weer een groeiend en winstgevend concern maken. Management heeft op het slechtste moment kapitaal opgehaald (1 okt 2020), door een verwaterende aandelen emissie te doen terwijl er wereldwijd geen vliegtuigen vlogen door de Covid pandemie, en er nog geen zicht op verbetering was door vaccins. Het eerste vaccin werd enkele weken later aangekondigd (9 nov 2020). RR had tijdens deze periode geen omzet doordat ze omzet behalen uit vlieguren (EFH). Als de luchtvaart de komende jaren weer hersteld zal de omzet bij RR sterk stijgen, en staat het aandeel op een lage koers/winst verhouding. Daarnaast is er een reorganisatie aangekondigd waarin kosten wordt bespaard (£1.3Bn per jaar vanaf 2022), door ontslagen (9000, ongeveer 1/5 van het personeel) en productiefaciliteiten te centraliseren (van 10 wereldwijd naar 5). Door de herkapitalisatie van het bedrijf is de liquiditeit voor de komende jaren voldoende, als er meer wordt gevlogen dan is dit gelijk free cash flow voor RR, concurrenten behalen daar 20% marges op.