Walgreens Boots Alliance – WBA US

Walgreens Boots Alliance, Inc. (WBA) opereert internationale ketens van drogisterijen en apotheken en profileert zich als een gezondheids- en welzijnsbedrijf met meer dan 18.750 winkels.

Walgreens Boots Alliance, Inc. (WBA) opereert internationale ketens van drogisterijen en apotheken en profileert zich als een gezondheids- en welzijnsbedrijf met meer dan 18.750 winkels. Het is actief in drie segmenten: Retail Pharmacy USA, Retail Pharmacy International en Pharmaceutical Wholesale. Het huidige concern is tot stand gekomen door de CEO en grootste aandeelhouder Pessina (17% vd aandelen) die in zijn carrière al meer dan 1500 overnames heeft gedaan. Afgelopen zomer kondigde Pessina (79) aan dat hij zal aftreden als CEO, maar hij zal als Chairman nog zeer betrokken blijven bij WBA. De afgelopen jaren is er angst ontstaan dat Amazon online met WBA zal gaan concurreren, dit heeft voor een grote onderwaardering gezorgd. Op 17 Nov 2020 kondigde Amazon aan dat ze online een apotheek zijn gestart.

WBA heeft naast de eigen operaties ook belangen in andere (beursgenoteerde) farmaciebedrijven. Zo heeft het 28% van AmerisourceBergen (ABC US), wat een waarde heeft van zo’n $6 miljard. Daarnaast heeft het belangen in 2 van de grootste farmaceutische groothandels in China (Guangzhou Pharmaceuticals 20% en Nanjing Pharmaceutical 12%) en een belang in een keten van drogisterijen in China met 7500 winkels (GuoDa 40%). In 2019 waren er geruchten dat KKR een bod zouden willen doen op WBA, dat zou gaan om een bedrag van $70 miljard. Walgreens is een dividendkampioen, met 43 opeenvolgende jaren van jaarlijkse dividendverhogingen, het dividendrendement op deze koers is ongeveer 5%. De afgelopen jaren kocht het bedrijf jaarlijks zo’n 5% van de uitstaande aandelen ook nog eens terug. Als management de komende jaren doorgaat met het inkopen van aandelen kan je als aandeelhouder een minimaal rendement van 10% op je investering verwachten hierdoor, bij een gelijkblijvende multiple.