Resultaten Juni 2022

Afgelopen maand was het netto resultaat van het Foreward Value+ Fund -10.8%. Het resultaat van de Value portfolio was -8%, van Trading was het -2.7% en de kosten waren 0.1%. De MSCI World index (EUR) daalde in juni met -6.4% en staat voor het jaar op een verlies van -13.5%. Dit was het slechtste eerste halfjaar van de afgelopen 50 jaar. https://fd.nl/financiele-markten/1444208/aex-verliest-170-mrd-aan-marktwaarde-in-slechtste-eerste-halfjaar-ooit-ldg2caFV33dY

De AEX daalde dit jaar met 17,4%. In de VS daalde de SP500 index met 20.6% en de NASDAQ zelfs met 28.9%. Er zijn nog geen grote veranderingen in de omzetten en winsten van de bedrijven, hierdoor zijn de waarderingen flink gedaald. Zo zijn de waarderingen van small caps in de VS nu op dezelfde koers/winst verhouding als tijdens de crisis van 2008, zoals hieronder te zien in de derde grafiek. In het verleden bleken dit goede lange termijn koopmomenten.

De portefeuille van het Foreward Value+ Fund heeft nu een koers/winst verhouding van 5,1. Dit betekent dat bij een investering van 100.000 euro er komend jaar proportioneel voor 13.755 euro winst gemaakt zal worden door de posities in de portefeuille, op basis van onze 70% Value allocatie. Dit is een rendement op geïnvesteerd kapitaal van 19,5%.
Aan het begin van het jaar had de portefeuille een koers/winst verhouding van 7, die is nu gedaald naar 5.1, dit is een daling van de waardering van 27%. Dit komt door aanpassingen in de portefeuille en door de daling van de koersen van onze posities.

Ondanks de dalende koersen en het negatieve sentiment hebben we nog geen winstwaarschuwingen of andere concrete negatieve verrassingen gehad in het afgelopen halfjaar. Er zijn juist bemoedigende berichten gekomen van onze portefeuille bedrijven.

  • Zo heeft Prosus besloten om aandelen Tencent te verkopen om daarmee aandelen Prosus, die op de helft van de intrinsieke waarde handelen, terug te kopen, hierdoor zal de intrinsieke waarde van Prosus stijgen.
  • De Bank of England heeft de kapitaalseisen voor Metrobank verlaagd, met het vrijgekomen kapitaal kan de bank harder groeien of andere initiatieven ontplooien. Het aandeel is sinds de afgeketste overname in november gehalveerd in koers.
  • Het aandeel WarnerBrosDiscovery is sinds de spinoff/merger in april gehalveerd, terwijl dit een niet-cyclisch bedrijf is. In de volgende nieuwsbrief zullen we uitgebreid ingaan op het aandeel WarnerBrosDiscovery.
Wilt u meer weten over de kansen die wij zien op de beurs dan kunt u contact met ons opnemen. Of u bent welkom op het Beleggers Event op donderdag 8 september waar we uitgebreid ingaan op onze portefeuille en de kansen op de beurs. U kunt zich daarvoor aanmelden door een reply op deze mail te sturen of via de button bovenaan deze mail.