Resultaten Oktober 2022

Afgelopen maand was het netto resultaat van het Foreward Value+ Fund 7,4%. Het resultaat van de Value portfolio was 6,5%, van Trading was het 1,0% en de kosten waren 0,1%.

Marktontwikkelingen
In de vorige nieuwsbrief gaven we aan dat de kans groot was dat de financiële markten dichtbij een kantelpunt zijn. De Amerikaanse 10 jaars rente bereikt historisch gezien de hoogste stand bij de op één na laatste renteverhoging van de FED. De kans is groot dat we de hoogste stand van de rente in de VS waarschijnlijk al is bereikt. Daarmee is de kans groot dat de aandelenmarkten de laagste standen hebben gehad. Afgelopen maand stegen de internationale aandelenbeurzen dan ook sterk. De resultaten van de beursgenoteerde bedrijven zijn tot op heden niet sterk gedaald. Wel zijn bestuurders en ondernemers voorzichtig geworden met het doen van investeringen, waarmee een recessie op termijn onvermijdelijk wordt. Hiermee zal de noodzaak om de rente te verhogen om zo de inflatie te bestrijden minder nodig zijn. Met de dalingen in grondstoffen, in waarderingen en het zeer negatieve sentiment, lijken daarmee alle ingrediënten voor een bodem in de aandelenmarkten aanwezig.
Resultaten Portfolio Bedrijven
  • Superdry (SDRY LN) heeft afgelopen jaar 0.28 GBp winst per aandeel gemaakt, op een koers van 1.10 GBp is dat een koers/winst verhouding van 4. De CEO heeft voor 2 miljoen GBP aandelen bijgekocht (2%) en heeft nu zelf bijna 24% van de aandelen.
  • Walgreens Boots Alliance (WBA US) heeft afgelopen jaar $5.04 per aandeel verdiend, de koers is dit jaar 30% gedaald, en staat op $36,5. Voor komend jaar verwacht management $4.50 per aandeel winst te maken en zal er hoogst waarschijnlijk $1.92 dividend per aandeel worden uitgekeerd. Afgelopen 47 jaar heeft het bedrijf het dividend jaarlijks verhoogd. Koers/winst verhouding van 7
  • De groei van de omzet bij Google (GOOGL US) is vertraagd naar 11% (dat was vorig jaar 39%), de winst is echter met 25% gedaald naar $1.06 per aandeel. Het aandeel Google is sinds begin dit jaar met 35% gedaald. Koers/winst verhouding van 18.
  • Volkswagen (VOW3 GY) heeft in de eerste 3 kwartalen van 2022 17,5 miljard euro winst gemaakt met de verkoop van 6.2 miljoen auto’s waarvan er 6 procent volledig elektrisch waren. Koers/winst verhouding van 3,5
Zoals in vorige nieuwsbrieven vermeld hebben wij aandelen Porsche Holding (PAH3 GY) in het Foreward Value+ Fund. Het aandeel Porsche AG (P911) is sinds de IPO op 30 september met 25% gestegen. Porsche AG (P911) heeft daarmee een waardering van 93 miljard euro. Volkswagen is per eind oktober 76 miljard euro waard. Volkswagen heeft 75% van de aandelen Porsche AG (P911), met een waarde van 70 miljard euro. Volkswagen gaat dit jaar 20 miljard euro winst maken, hiervan is 5 miljard afkomstig van Porsche. De overige winst van 15 miljard maakt Volkswagen met de andere merken van het concern, zoals Audi, Skoda etc. Door de gestegen koers van Porsche AG (P911) en de gedaalde koers van Volkswagen is de waardering van de rest van Volkswagen vrijwel nihil geworden.
Onze belegging in Porsche Holding is sinds de IPO van Porsche AG (P911) met 20% gedaald, ondanks dat Porsche Holding 36,4% van Porsche AG (P911) bezit. Porsche Holding wordt door de markt gewaardeerd op 17 miljard euro. Het belang in Porsche AG (P911) alleen al is 34 miljard waard. Porsche Holding heeft daarnaast 31.9% van Volkswagen wat dit jaar, exclusief Porsche, 15 miljard winst maakt.
Kortom sinds de succesvolle IPO van Porsche AG (P911) waar Volkswagen (met een 75% belang) en Porsche Holding (met een 36,4% indirect belang) van profiteren, zijn beide aandelenkoersen juist gedaald.
Onze belegging in Porsche Holding is daarmee nog meer ondergewaardeerd geraakt sinds de IPO en wij verwachten dat ons belang in Porsche Holding minimaal zal verdubbelen binnen 3 jaar tijd.

Barrons artikel over de onderwaardering van Volkswagen.

Wij investeren in specifieke aandelen van bedrijven waarvan we verwachten dat deze binnen 5 jaar met 100% gaan stijgen. De portefeuille van het Foreward Value+ Fund heeft nu een koers/winst verhouding van 5.2. Dit betekent dat bij een investering van 100.000 euro er komend jaar proportioneel voor 13.764 euro winst gemaakt zal worden door de posities in de portefeuille, op basis van onze 70% Value allocatie. Dit is een rendement op geïnvesteerd kapitaal van 19,4%.
Wilt u met ons mee investeren, neem dan contact met ons op door een reply op deze mail te sturen.