Resultaten September 2022

Afgelopen maand was het netto resultaat van het Foreward Value+ Fund -11,4%. Het resultaat van de Value portfolio was -9,1%, van Trading was het -2,2% en de kosten waren 0,1%. Wereldwijd daalde aandelen indices sterk en staan nu op de laagste standen van het jaar. De MSCI World netto index is zowel in US dollars als in Euro’s genoteerd. Gezien de sterke daling van de Euro t.o.v. de US Dollar is hieronder van beide het resultaat te zien.

Marktontwikkelingen
Internationale aandelenbeurzen en obligatiemarkten hebben een zeer slecht jaar tot nu toe. In de afgelopen 100 jaar was alleen 1931 een slechter jaar voor een portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties. Er zijn meerdere technische indicatoren die erop wijzen dat in de komende 12 maanden de aandelenbeurzen een bodem zullen hebben bereikt. Dat geldt omgekeerd ook voor de renteverhogingen. Historisch gezien bereikt de lange rente de hoogste stand bij de één na laatste renteverhoging. Gezien de dalingen in de grondstoffenmarkten en andere economische indicatoren zullen centrale banken in het komende halfjaar stoppen met het verhogen van de rentes.

Porsche Holding

Zoals in vorige nieuwsbrieven vermeldt hebben wij aandelen Porsche Holding. Op 30 september was de succesvolle IPO van Porsche AG aan de Duitse beurs. Het aandeel werd aan de top van de bandbreedte geprijsd, op €82,50 per aandeel. Er zijn 911 miljoen aandelen Porsche AG en het bedrijf heeft hiermee een waardering van ~€75 miljard gekregen. Porsche AG heeft in de eerste helft van 2022 €3,5 miljard winst gemaakt op een omzet van €18 miljard en het bedrijf is daarmee op zo’n 10 keer de winst gewaardeerd.
Op de dag van de IPO daalden de aandelen van Volkswagen en Porsche Holding sterk. Wij denken dat beleggers het aandeel Porsche Holding hebben verkocht om met het geld aandelen Porsche AG te kopen zonder rekening te houden met de onderlinge waarderingen en het feit dat Porsche Holding een (indirect) belang van 36,4% van Porsche AG heeft. Door de gedaalde koers is Porsche Holding nu gewaardeerd op minder dan 3x de winst.
Onze positie in Porsche Holding bestond voor een deel uit turbo’s, die bij een stijgende koers harder zouden stijgen en bij een dalende koers een beperkt verlies konden opleveren. Helaas daalde het aandeel Porsche Holding met een resultaat van -0,3% voor Trading. Wij verwachten dat ons belang in Porsche Holding binnen 3 jaar zal verdubbelen.

Wij investeren in specifieke aandelen van bedrijven waarvan we verwachten dat deze binnen 5 jaar met 100% gaan stijgen. De portefeuille van het Foreward Value+ Fund heeft nu een koers/winst verhouding van 4.7. Dit betekent dat bij een investering van 100.000 euro er komend jaar proportioneel voor 14.865 euro winst gemaakt zal worden door de posities in de portefeuille, op basis van onze 70% Value allocatie. Dit is een rendement op geïnvesteerd kapitaal van 21,2%.