Resultaten Mei 2023

Afgelopen maand was het netto resultaat van het Foreward Value+ Fund +1.0%, waarmee het resultaat voor 2023 op +8,8% uitkomt. Het resultaat van de Value portefeuille was 0,9%, van Trading was het 0,2% en de kosten waren 0,1%.
Markt ontwikkelingen
Afgelopen maand waren er twee thema’s dominant in de financiële media, namelijk de opkomst van A.I. en het Amerikaanse schuldenplafond.
Het Amerikaanse schuldenplafond is een politiek toneelspel dat geen invloed zou moeten hebben op beursgenoteerde bedrijven.
Het andere thema, A.I. heeft wel een grote invloed op het bedrijfsleven. De nieuwe A.I. algoritmes zijn theoretisch in staat om een groot deel van de kantoorbanen op termijn te vervangen. Tijdens de industriële revolutie werd de menselijke en dierlijke spierkracht vervangen door machines. In de komende A.I. revolutie zal de menselijke denkkracht mogelijk vervangen worden door computers.
Het rendement van de aandelenindices dit jaar is terug te voeren op slechts een handvol grote technologie aandelen. Dit past in het thema van de A.I. revolutie, waarin deze grote technologie bedrijven zullen profiteren van de grote vraag naar A.I. algoritme’s, cloudcomputing en chips.

Updates Portfolio Bedrijven

  • Onze positie in Alphabet (Google) steeg afgelopen maand met 14,5% en staat dit jaar op +40% rendement. Om succesvolle A.I. modellen te trainen zijn grote hoeveelheden data vereist. Google heeft 9 producten met 1 miljard gebruikers die grote hoeveelheden data opleveren. Tot nu toe is Alphabet terughoudend geweest met het uitbrengen van A.I. producten, maar tijdens het Google I/O event werden de nieuwe A.I. toepassingen getoond die later dit jaar uitgerold zullen worden.
  • Onze positie in C3.AI steeg afgelopen maand maar liefst met 125% en staat dit jaar op een plus van 258%. Het bedrijf C3.AI richt zich op de zakelijke markt, waar ze A.I. modellen traint op de grote data sets van hun klanten om zo nuttige voorspellingen te doen op het gebied van onderhoud, voorraad, ESG of andere voor het bedrijf nuttige parameters. De marktwaarde van C3 is op de huidige koers van $34 zo’n $3,8 miljard. Het bedrijf heeft geen schulden, op de balans hebben ze een cash positie van $800 miljoen ($7,50 per aandeel), grotendeels nog afkomstig van de IPO opbrengsten. Het bedrijf maakt nog verlies, maar op cashflow basis is het vrijwel break-even. Alle cashflows worden in de groei van het bedrijf geherinvesteerd. Er is door het bedrijf al $1 miljard uitgegeven voor het ontwikkelen van de eigen software. Tom Siebel is met meer dan 20% de grootste aandeelhouder van C3. Het Foreward Value+ Fund heeft een positie in C3.ai en verwacht dat het aandeel binnen 4 jaar minimaal zal verdubbelen.
Wij selecteren aandelen in onze portefeuille waarvan we verwachten dat deze binnen 5 jaar met 100% zullen stijgen. De portefeuille van het Foreward Value+ Fund heeft nu een koers/winst verhouding van 5,4. Dit betekent dat bij een belegging van €100.000 er komend jaar proportioneel voor €13.405 winst gemaakt zal worden door de posities in de portefeuille, op basis van onze 70% Value allocatie. Dit is een rendement op het geïnvesteerd kapitaal van 18,7%.
Wilt u ook mee investeren in onze portefeuille, dan kunt u contact opnemen door middel van een reply op deze mail of door een afspraak te maken via 070-7370045.