Resultaten juli 23

Afgelopen maand was het netto resultaat van het Foreward Value+ Fund +7,7%, waarmee het resultaat voor 2023 op +21,6% uitkomt. Het resultaat van de Value portefeuille was 7,2%, van Trading was het 0,6% en de kosten waren 0,1%.
In onderstaande tabel is onze vernieuwde Benchmark toegevoegd. Deze bestaat voor 75% uit de MSCI World Index en voor 25% uit de Eurekahedge Index. Het risicoprofiel van deze Benchmark komt beter overeen met het Foreward Value+ Fund, aangezien het fonds voor 75% belegt is in Value aandelen en 25% van het fonds aan de Trading strategie is gealloceerd. De Eurekahedge Index is een goede vergelijking qua risico en rendement voor de Trading strategie.

In onderstaande grafiek is het 2023 rendement van het Value+ Fund te zien (rechter-as), van de Benchmark (rechter-as) en de maandelijkse outperformance tov de Benchmark (linker-as).
Markt ontwikkelingen
De positieve resultaten van de eerste helft van 2023 voor aandelenmarkten zijn in juli doorgezet. Door de afgenomen inflatie is de kans groot dat centrale banken de rentes niet meer sterk zullen hoeven te verhogen. Dit is in het algemeen gunstig voor aandelen. Door de verhoogde rentes werd een recessie verwacht en door markt ingeprijsd, deze is echter uitgebleven. Het bedrijfsleven heeft zich aangepast aan de inflatie door deze door te berekenen en maatregelen genomen voor het geval er een recessie zou komen. Door deze aanpassingen is de kans nu gering dat er alsnog een recessie op korte termijn zal ontstaan, dit is wederom voor aandelen gunstig.

Resultaten portefeuille bedrijven
De resultaten van onze portefeuille bedrijven waren afgelopen maand bemoedigend:
  • Rolls-Royce heeft de winstverwachting voor 2023 verhoogd naar 1.2 tot 1.4 miljard GBP (voorheen 0.8 tot 1). Hierbij is het aantal vluchten nog 80 tot 90% t.o.v. 2019, eerder deze maand was er een nieuw wereldrecord van het aantal vluchten op één dag, het zal niet lang meer duren (1 tot 2 jaar) totdat er weer op het oude niveau gevlogen wordt. De winst zal dan richting de 2 miljard GBP gaan bij Rolls-Royce. Het bedrijf is nu 15 miljard GBP waard.
  • Stellantis heeft in de eerste helft van 2023 met de verkoop van 3.3 miljoen auto’s een winst behaald van 10.9 miljard euro. Het bedrijf heeft een marktwaardering van 56 miljard euro en een netto cashpositie van 30 miljard euro. Het aandeel heeft een koerswinst verhouding van minder dan 3 terwijl de winsten en omzetten doorgroeien.
  • ASOS is een Britse kleding webwinkel waarvan de marktwaarde met 90% is gedaald in de laatste 2 jaar. Het bedrijf heeft in mei een rights issue (aandelen emissie) gedaan voor 80 miljoen GBP. De huidige marktwaarde is nu 500 miljoen GBP en de laatste 2 jaar had het bedrijf 4 miljard GBP aan omzet. Met een genormaliseerde winstmarge van 4% zou dat een winst van 160 miljoen GBP moeten opleveren. De winstverwachting voor de tweede helft van 2023 is 40 tot 60 miljoen GPB. We hebben een eerste kleine positie in het aandeel gekocht, in de komende nieuwsbrieven zullen we dieper ingaan op het aandeel ASOS.