Resultaten December 2022

Afgelopen maand was het netto resultaat van het Foreward Value+ Fund -4,8%. Het resultaat van de Value portfolio was -3,4%, van Trading was het -1,3% en de kosten waren 0,1%. De underperformance van de Value+ strategie ten opzichte van de index staat in schril contrast met de bemoedigende resultaten van onze portfolio bedrijven. Wij verwachten dit jaar een sterk herstel in de waarderingen van onze portfoliobedrijven.

Marktontwikkelingen
Het jaar 2022 zal de boeken ingaan als een extreem slecht jaar voor vrijwel alle beleggingscategorieën. Zowel aandelen als obligaties daalden flink over de gehele linie. De oorzaak hiervoor was de sterk gestegen inflatie en rente. Voor beleggers met een 60% aandelen en 40% obligatie portefeuille was dit het slechtste jaar sinds de grote depressie van de jaren 30. Het goede nieuws is dat dit historisch gezien vaak het begin van een nieuwe bullmarkt voor aandelen betekende. In de afgelopen 100 jaar waren dit dan ook mooie instapmomenten. Hierdoor verwachten we dat onze portefeuille van winstgevende bedrijven een sterk herstel zal laten zien in de komende maanden en het komend jaar.
  • De Engelse kledingretailer Superdry maakte in december bekend dat ze hun kredietlijn hebben vernieuwd voor de komende 3 jaar. Jaar op jaar is de omzet met 3,6% gestegen en is sinds 1 oktober de netto schuld verlaagd met GBP 25 miljoen, tot GBP 13 miljoen. De markt heeft deze positieve signalen opgevangen en het aandeel steeg in december met 30%. Onze inschatting is dat het bedrijf nu gewaardeerd wordt op 3,8 keer de winst.
  • Het Amerikaanse C3.ai is met andere technologie aandelen afgelopen jaar gedaald (-70%). Het gehele bedrijf is nu $1,2 miljard waard en ze hebben $860 miljoen aan cash op de balans (geen schuld). Management ziet de noodzaak om zo snel mogelijk winstgevend te worden (ipv zo snel mogelijk groeien) en verwachten dit in Q4 2023 te zijn. Tegen die tijd zal de cash op de balans zijn geslonken tot $700. Management verwacht dan de wereldwijde marktleider in Enterprise A.I. software te zijn.
Wij investeren in specifieke aandelen van bedrijven waarvan we verwachten dat deze binnen 5 jaar met 100% gaan stijgen. De portefeuille van het Foreward Value+ Fund heeft nu een koers/winst verhouding van 5.3. Dit betekent dat bij een investering van 100.000 euro er komend jaar proportioneel voor 13.436 euro winst gemaakt zal worden door de posities in de portefeuille, op basis van onze 70% Value allocatie. Dit is een rendement op geïnvesteerd kapitaal van 18,9%.
Wilt u met ons mee investeren, neem dan contact met ons op door een reply op deze mail te sturen.